Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Διαφορά ποιότητας και νοοτροπίας



ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΒΛΕΠΕΤΕ το πρωτοσέλιδο της ιταλικής εφημερίδας L’Unita στις 27 Νοεμβρίου 2009. Για όσους δεν ξέρουν ιταλικά, ο κεντρικός τίτλος σημαίνει «Μαλάκες» και αναφέρεται στους
οπαδούς της Γιουβέντους. Ναι, καλά διαβάσατε, αλλά ας το ξαναπούμε γιατί είναι πράγματι απίστευτο. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αναφέρεται στους οπαδούς της Γιουβέντους. Με άλλα λόγια, μια εφημερίδα ευρείας και καθημερινής κυκλοφορίας περιγράφει τους οπαδούς της μεγαλύτερης ομάδας της χώρας με τον πιο πάνω χαρακτηρισμό. Τι έγινε όμως και υπήρξε αυτή η αντίδραση από την L’Unita; Οι οπαδοί της Γιουβέντους σήκωσαν ένα πανό το οποίο έγραφε: «Δεν μπορεί ένας μαύρος να είναι Ιταλός» και αναφερόταν στον Μάριο Μπαλοτέλι που τότε αγωνιζόταν στην Ίντερ. Ο Μπαλοτέλι έχει καταγωγή από την Αφρική και σε βρεφική ηλικία είχε υιοθετηθεί από την οικογένεια Μπαλοτέλι. Με λίγα λόγια είναι ένας έγχρωμος Ιταλός.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ «ΓΙΟΥΒΕ» με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονται για την τότε αναμέτρηση της ομάδας τους με την Ίντερ. Η συγκεκριμένη εφημερίδα όμως, δεν μάσησε. Βγήκε μπροστά και χωρίς μισόλογα και «ναι μεν… αλλά», είπε αυτό που πολλοί σκέφτηκαν αλλά κανένας δεν τόλμησε να πει. Χωρίς να μετρήσει πολιτικό ή οικονομικό κόστος και χωρίς να σκεφτεί ότι τα βάζει με τους οπαδούς της πιο μεγάλης ιταλικής ομάδας.

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκονι (ο οποίος είναι ιδιοκτήτης και των πιο πολλών ΜΜΕ της χώρας) έχει συνεργαστεί με το κόμμα της άκρας Δεξιάς MSI του Τζιανκάρλο Φίνι. Επιπλέον, η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που πέρασε σκληρούς αντι-μεταναστευτικούς νόμους οι οποίοι ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Χαρακτηριστικότερος ο νόμος που απαγορεύει σε γιατρούς να εξετάζουν ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά για νόμιμη διαμονή στη χώρα, νόμο που αρνούνται να εφαρμόσουν οι σύλλογοι των Ιταλών γιατρών.

ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ πιο σαφές σε ποιο κλίμα και πλαίσιο η ιταλική εφημερίδα προχώρησε σε αυτή την ασυνήθιστη ενέργεια. Δεν επιθυμούμε να εξιδανικεύσουμε τον Τύπο στην Ευρώπη, αλλά επειδή και εδώ είχαμε ανάλογα ρατσιστικά περιστατικά σε αθλητικούς χώρους, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Φαντάζεστε τι θα γινότανε αν μία εφημερίδα, ή, έστω, ένας δημοσιογράφος, τολμούσε να εκφράσει παρόμοια τοποθέτηση; Ο δικός μας Τύπος αναλώνεται σε ευχολόγια και εύκολες κοινοτοπίες χάνοντας την ουσία του ζητήματος.



Αδάμος Ζαχαριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου