Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ο βασιλιάς Ερίκ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ υπάρχουν πολλοί. Κάποιοι από αυτούς έχουν την ικανότητα να ξεσηκώνουν τους θεατές με μία περίτεχνη κίνηση και άλλοι, με τα γκολ τους, να ανεβάζουν τον παλμό στις εξέδρες. Έχουμε, κατά καιρούς, παρακολουθήσει ποδοσφαιριστές που μας προκαλούσαν δέος με τις ικανότητές τους. Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Ροναλντίνιο και ο Ζιντάν ήταν ορισμένοι από αυτούς που κάλλιστα θα πλήρωνες εισιτήριο, μόνο και μόνο για να δεις μία ενέργειά τους στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ερίκ Καντονά όμως, ήταν το κάτι άλλο.



ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ να τον δούμε, νιώθουμε ευγνώμονες. Θυμάμαι ακόμα τον εαυτό μου να στήνεται μπροστά από την τηλεόραση για να χαζέψει τον «βασιλιά Ερίκ», με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να προσφέρει απλόχερα ασίστ και να πετυχαίνει μαγικά γκολ στον αγωνιστικό χώρο του Old Trafford.

O Γάλλος με το 7 στη πλάτη δεν τσιγκουνευόταν. Άπλωνε στο χορτάρι όλο του το μεγαλείο με μοναδικό στόχο το χειροκρότημα. Χαρακτηριστικό είναι το γκολ που πετυχαίνει σε ένα ματς εναντίον της Σάντερλαντ. Σκόραρε μετά από εκπληκτική ατομική ενέργεια και τέλεια ομαδική συνεργασία «Ο Ερίκ έμεινε κολλημένος κι άρχισε να κοιτάζει περιστροφικά όλο το γήπεδο, σαν να κοίταζε στα μάτια τον καθένα από τους δεκάδες χιλιάδες θεατές του αγώνα και να τους έλεγε αυτό είναι το δώρο μου για σας», θυμάται ο σεναριογράφος της νέας ταινίας, όπου πρωταγωνιστεί ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Πολ Λάβερτι. Παίκτες με το ταλέντο του Καντονά έχουμε δει κι άλλους. Κανένας όμως δεν είχε την προσωπικότητα που διαθέτει ο Γάλλος. Αυτό το μίγμα ταλέντου, χαρακτήρα και σκέψης έκανε τον ποδοσφαιριστή με τον σηκωμένο γιακά να μοιάζει μοναδικός. Και η αλήθεια είναι ότι ήταν μοναδικός.



Ο ΚΑΝΤΟΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ το ποδόσφαιρο το 1997. Εδώ και μία δεκαετία ασχολείται με τον κινηματογράφο και στη Γαλλία θεωρείται ένας από τους πιο ποιοτικούς ηθοποιούς της χώρας. Πρώτη του μεγάλη εμφάνιση στην ταινία «Ελισάβετ» όπου εμφανιζόταν στο ρόλο του απεσταλμένου του Γάλλου βασιλιά. Τον Μάιο του2009 κάνει τη δεύτερη σπουδαία εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη με μία ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη Κεν Λόουτς. Ο Καντονά συνεργάζεται με τον κατ’ εξοχήν κοινωνικοπολιτικό Ευρωπαίο σκηνοθέτη σε μια ταινία που μιλά για μια καθημερινότητα γεμάτη προβλήματα, αλλά και για τα διλήμματα της ζωής και του θανάτου. Η συνάντηση δύο τέτοιων προσωπικοτήτων με έντονες κοινωνικές ανησυχίες προσφέρει μία ταινία με ξεχωριστά πολιτικά μηνύματα. "Η δύναμη της ομάδας, η κοινή πίστη, η αλληλεγγύη, εντέλει, σηκώνει τους ανθρώπους από τον βούρκο. τους κάνει να καταφέρουν το αδιανόητο, το αδύνατο." λέει ο Λόουτς.



Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ τρέφει μεγάλη εκτίμηση για τον Καντονά. Αυτός επιλέγει να μη μιλάει πολύ. Γι’ αυτό και όποτε το κάνει, οι δηλώσεις του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η τελευταία του δημόσια δήλωση έγινε με αφορμή την παρουσίαση του φωτογραφικού του άλμπουμ με θέμα τους άστεγους της Γαλλίας. «Γάλλος δεν είναι κάποιος που μιλάει γαλλικά και τραγουδάει την Μασσαλιώτιδα. Γάλλος σημαίνει να είσαι επαναστάτης ενάντια σε ένα σύστημα που οδηγεί τους ανθρώπους να ζουν στον δρόμο», είπε ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν ηθοποιός. Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση στη Γαλλία, αφού την περίοδο εκείνη υπήρχε έντονη συζήτηση σχετικά με την απονομή ή όχι γαλλικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς. Ο Ερίκ δεν μάσησε τα λόγια του. Δεν το έκανε όταν ήταν ποδοσφαιριστής, θα το κάνει τώρα που είναι κινηματογραφικός σταρ;


Αδάμος Ζαχαριάδης
http://www.youtube.com/watch?v=u5AYzOLE3XI&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου