Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Στο γήπεδο με τις ακακίες... να μην πάει κανείς

Πολύ θα ήθελα να γράψω για το αγωνιστικό μέρος του τελικού, που θα γίνει την Τετάρτη. Πιστεύω, άλλωστε, ότι οι συγκεκριμένες ομάδες συνθέτουν ένα εξαιρετικό ζευγάρι για τελικό Κυπέλλου και το παιχνίδι της 18ης Μαΐου θα είναι εξαιρετικό, από αγωνιστικής άποψης.


Οι αποφάσεις, όμως, των υπευθύνων για την τιμή του εισιτηρίου δε μού επιτρέπουν να ασχοληθώ με όσα περιμένω να δούμε στον αγωνιστικό χώρο. Τα γεγονότα, λίγο εώς πολύ, τα γνωρίζετε όλοι. Η Κ.Ο.Π., αφού πρώτα διαβουλεύτηκε με τους δύο φιναλίστ, αποφάσισε να γίνει ο τελικός στο «Γ.Σ.Ζ.» και η τιμή να είναι 40 ευρώ. Επιπλέον, ο Απόλλων αποφάσισε να επιβάλει καπέλο 20 ευρώ σε κάθε εισητήριο. Έτσι, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 60 ευρώ. Παρόμοια πρόθεση είχε και η Ομόνοια, η οποία όμως, τελικά, κατέληξε στο καπέλο των 10 ευρώ. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση του ΚΟΑ, ο οποίος, ορθώς, ανάγκασε την Κ.Ο.Π. να μειώσει την τιμή στα 30 ευρώ, κάτι μάλιστα που εξόργισε τους υπευθύνους της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Τελικά, οι τιμές των εισητηρίων καθορίστικαν ως εξής: 60 ευρώ για τους φίλους του Απόλλωνα και 40 για αυτούς της Ομόνοιας. Δε χρειάζεται να κάνουμε εδώ τους υπολογισμούς για το πόσο θα στοιχίσει σε μια οικογένεια, που θέλει να πάει στον τελικό, η ποδοσφαιρική διασκέδαση. Είμαι σίγουρος, εξάλλου, ότι όλοι έχετε κάνει τους υπολογισμούς σας και έχετε «βγάλει» το θεόρατο τριψήφιο νούμερο που χρειάζεστε.

Πραγματικά, είναι να απορεί κανείς για το πώς σκέφτονται οι παράγοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου. Σε μια εποχή που ο κόσμος ζορίζεται, αυτοί πιστεύουν ότι μπορούν να βάζουν την τιμή στα όσα θέλουν και τα κορόιδα να πληρώνουν. Και, αλήθεια, πιστεύουν ότι αυτά που προσφέρουν αξίζουν τα λεφτά τους; Τελικός σε ένα γήπεδο, που δεν πληροί τα κριτήρια της UEFA, πίσω από τα τέρματα του οποίου, αντί να χτιστούν κερκίδες, ευδοκιμεί το συμπαθές δέντρο της ακακίας, όπου, για να φτάσεις, θα ταλαιπωρηθείς από την κίνηση και το παρκάρισμα, για να δεις, σε τελική ανάλυση, δυο κυπριακές ομάδες. Δηλαδή, ο τελικός Μπαρτσελόνα -Ρεάλ στο «Μεστάγια» πόσο έπρεπε να κοστολογείται; Αυτά γίνονται, όμως, όταν υπερισχύει η αντίληψη ότι το κέρδος u949 είναι πάνω από όλα.

Θα σας πω μόνο ότι, πριν από λίγους μήνες, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω εντός έδρας παιχνίδι της Ρεάλ για το Champions League. Πλήρωσα, λοιπόν, 80 ευρώ και πήγα σε έναν από τους ναούς του ποδοσφαίρου, για να απολαύσω, από καλή θέση, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την παρέα του. Μάλιστα, σε ένα γήπεδο, που σχεδόν γέμισε με περίπου 70 χιλιάδες φιλάθλους, πήγα μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα και ήμουν στο ξενοδοχείο μου μόλις σαράντα λεπτά μετά το σφύριγμα της λήξης. Η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. Όποιος έχει πάει σε τέτοιου είδους παιχνίδια, και σε αυτά τα γήπεδα, καταλαβαίνει απόλυτα.

Προσωπικά, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η στάση για αποχή, που τηρούν οι οργανωμένοι της Ομόνοιας. Ήρθε ο καιρός να πάρουν οι φίλαθλοι την κατάσταση στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν την εκμετάλλευση του πάθους τους για το ποδόσφαιρο και της αγάπης τους για την ομάδα. Αν ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμά τους, ο τελικός θα γίνει μπροστά σε άδειες κερκίδες και οι ιθύνοντες θα γίνουν ρεζίλι. Μόνο έτσι υπάρχει πιθανότητα να αναθεωρήσουν τις αντιλήψεις τους στο μέλλον.

OleSports 13/5/11
olesports.com.cy